Vanaf nu kunnen alle onafhankelijke nieuwswebsites zich aanmelden voor Project Shield van Google. Deze dienst voor ddos-bescherming werd in 2013 geïntroduceerd, maar was toen beperkt beschikbaar. De dienst is nu onderdeel van Jigsaw, de tak die eerder Google Ideas heette.

George Conard, teamleider van Project Shield, zegt tegen Wired dat alle nieuwswebsites die geen eigendom zijn van of gesponsord worden door een overheid of politieke partij, nu in aanmerking komen. Wel blijft het project vooral bedoeld voor kleinere organisaties, die zelf geen financiële of technische middelen hebben om digitale aanvallen te weren. Het nieuwe beleid maakt het echter ook mogelijk dat grote commerciële bedrijven zich aanmelden.

Google kondigde zijn content delivery netwerk in 2013 aan. Destijds werd de dienst gepresenteerd om nieuws- en mensenrechtenorganisaties te beschermen. Geïnteresseerden konden een aanvraag indienen om gebruik te mogen maken van Project Shield. Google lijkt de dienst nu op veel grotere schaal beschikbaar te willen maken. Alle nieuwsbronnen of onafhankelijke media, websites die informatie publiceren over verkiezingen, en mensenrechtenorganisaties kunnen zich aanmelden.

Websites die zich aanmelden, kunnen ervoor kiezen om de dns-server van Google te gebruiken, zodat bezoekers de webpagina’s via een reverse proxy binnenkrijgen. De zoekgigant kan op die manier ddos-aanvallen detecteren en weren, en delen van websites cachen, waarmee de druk op de server van de nieuwswebsite verlaagd wordt. Exacte details over de werking van Project Shield geeft Google niet, omdat potentiële ddos’ers misbruik zouden kunnen maken van die informatie.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, schaart Project Shield nu onder Jigsaw. Dat is de nieuwe naam van de afdeling die eerder als Google Ideas door het leven ging. Deze tak is niet zozeer gericht op het maken van winst. Jared Cohen, president van Jigsaw, zegt tegen Wired dat de data die met Project Shield vergaard wordt, niet gebruikt wordt voor advertentiedoeleinden. Logs worden twee weken bewaard en het bedrijf zegt enkel data te gebruiken om ddos-aanvallen te analyseren. Het voorkomen van dergelijke aanvallen is volgens Cohen ‘goed voor het internet’ en op zijn beurt zou dat goed zijn voor Google.