Het programma Meldpunt ontdekte dat persoonsgegevens van 200.000 patiënten via internet te benaderen waren. Het zou daarbij niet om medische gegevens gaan. Het vastgestelde lek is inmiddels gedicht en er is melding aan de getroffen patiënten gemaakt.
De site Maxvandaag meldt dat het in Nederland gaat om gegevens van het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Het overgrote deel van de gegevens zou echter afkomstig zijn van een Belgisch ziekenhuis, namelijk de gegevens van zo’n 195.000 patiënten. Het is niet duidelijk om welke Belgische ziekenhuizen het gaat. Op zijn site informeert het St. Anna Ziekenhuis dat het op 21 januari door de redactie van het programma van omroep Max is geïnformeerd over het lek.
Volgens dat bericht gaat het om 4559 getroffen patiënten; het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis bericht dat gegevens van 52 patiënten zijn uitgelekt. Beide berichten dat de gegevens ongeveer een maand toegankelijk waren en dat het gaat om namen, geboortedata, patiëntnummers en bezochte specialismen. Deze dossiers werden gedigitaliseerd door het Belgische scanbedrijf iGuana, dat daarvoor toegang via een onbeschermde internetkoppeling bood.
Maxvandaag meldt verder dat scanbedrijven bij het digitaliseringsproces vaak gedetineerden inzetten om kosten te sparen. Dit zou onder andere gebeuren in de Centrale Gevangenis in Leuven. Ook zou er aangetoond zijn dat meerdere ziekenhuizen op deze manier dossiers hebben laten bewerken, waaronder het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Dinsdagavond is er een uitzending over het incident.
Update, 16.50:
IGuana heeft een bericht op zijn website geplaatst met meer informatie over de toedracht van het incident. Ook blijkt uit het bericht dat het om gegevens van een enkel Belgisch ziekenhuis zou gaan.
Bron: tweakers.net